Det kan være utfordrende å være pårørende til noen med stamming, løpsk tale eller taleflytrelaterte vansker. Mange foreldre bærer på en bekymring og sitter med ubesvarte spørsmål knyttet til stamming. Det snakkes ofte lite om vanskene hjemme, av ulike grunner. Det kan handle om frykt for å gjøre stamming verre ved å sette fokus på den. Eller at det er vanskelig å håndtere egne følelser knyttet til stammingen.
For andre pårørende kan ting også være vanskelig. Ikke minst om vanskene med taleflyt er knyttet til andre diagnoser eller tilstander. En sykdom hvor symptomer gradvis forverres kan være en tung bør for familien rundt. Man forsøker å være sterke i møte med personen som er rammet, og undertrykker sine egne følelser og bekymringer. Tilgang på informasjon oppleves ofte som dårlig, og svarene man leter opp på nettet kan ofte skape mer bekymring.
Ved taleflytsenteret opplever vi at mange pårørende ønsker mer informasjon, men møtes av et hjelpesystem hvor tiden er knapp og ressursene små. Vi ser derfor viktigheten av å tilby veiledning som en integrert del av behandlingsopplegget rundt taleflyt- og taleflytrelaterte vansker.